Η παραλία της Χρυσής Μηλιάς είναι από τις πιο δημοφιλής του νησιού.

Χρυσή ΜηλιάΕίναι αρκετά μεγάλη και κυριαρχεί ψιλή άμμος μέσα και έξω στην παραλία και αυτό την κάνει ιδανική για θαλάσσια σπορ. Ακόμη το γεγονός ότι πρέπει να περπατήσεις αρκετά για να φτάσεις στα βαθιά, την κάνει ιδιαίτερα δημοφιλής σε οικογένειες με μικρά παιδιά γιατί είναι ρηχά τα νερά και κολυμπούν με ασφάλεια, και βέβαια μπορούν να παίξουν με την άμμο έξω.

 

Είναι οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες και φυσικά υπάρχει ταβερνάκι.Map of Alonissos with roads and beaches chrisimilia

Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος σε όλη τη διαδρομή. Πρέπει να αναφέρουμε και το γεγονός ότι σε αυτή την περιοχή υπήρχε το πυκνότερο πευκοδάσος του νησιού το οποίο κάηκε στην μεγάλη πυρκαγιά που συνέβη την δεκαετία του '90. Ευτυχώς η φυσική αναδάσωση είναι έντονη και σε μερικά χρόνια θα έχει αναγεννηθεί νέο πευκοδάσος.

Η ιστορία της παραλίας έχει ως εξής...(αντιγράφουμε από το βιβλίο του Χρήστου Αθανασίου "Η Νήσος Αλόννησος",1964, σελ 14).
Ο όρμος λοιπόν αυτός με την αβαθή θάλασσα και την εξωτική ομορφιά του γίνεται ακόμη ωραιότερος με την ποικίλη διαμόρφωση του εδάφους της ξηράς στην οποία διαμόρφωση κυριαρχεί κοιλάδα με απότομες πλαγιές. Όλη αυτή η περιοχή περιστρέφεται από πυκνό δάσος πευκοδένδρων, χάρις στο οποίο είναι διάχυτο και έντονο ένα αιθέριο άρωμα. Είναι το άρωμα των πεύκων και του θυμαριού.
Ο όρμος αυτός και όλη η περιοχή της ξηράς μαζί με την κοιλάδα ονομάζεται κατά το γλωσσικό ιδίωμα των Αλοννησίων "Παλαβουδήμ Λάκκα", δηλαδή "Παλαβουδήμου Λάκκα".
Πριν από ένα έτος περίπου σε κάτι τουριστικά έντυπα και σε χάρτες, το όνομα του όρμου αυτού αντί του πραγματικού αναφέρεται ως "Χρυσή Μηλιά" Το όνομα αυτό είναι εντελώς άγνωστο σε κάθε Αλοννήσιο και "ξενίζονται" όταν το ακούν ή το βλέπουν γραμμένο στους χάρτες. Το όνομα που παραδόθηκε από τους προγόνους μας και βρίσκεται στα στόματα όλων των Αλοννησίων είναι όπως αναφέραμε παραπάνω "Παλαβουδήμου Λάκκα". Χρυσή Μηλιά ούτε υπήρξε ποτέ ούτε σήμερα υπάρχει και επί πλέον οι χρυσές λέξεις δεν κάνουν "χρυσό" τον τόπο.


 

Χρόνος διαδρομής:
Με μηχανάκι/αυτοκίνητο από το Πατητήρι 15'
Με τα πόδια 40'-45' χρησιμοποιώντας το οδικό δίκτυο


 

Μερικές φωτογραφίες απο την Χρυσή Μηλιά

/17