Το καθιερωμένο πανηγύρι με την αναβίωση του παραδοσιακού γάμου με όλο το εθιμοτυπικό που προβλέπεται, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες της Αλοννήσου το Δεκαπενταύγουστο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως εξής:
Το πρωινό της 15ης Αυγούστου θα γίνει η λειτουργία της Παναγίας στην εκκλησία του Χριστού στην Χώρα. Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο ηρώο των πεσόντων αγωνιστών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην πλατεία της Χώρας, από μέλη της αντίστασης και τις αρχές του νησιού. (Ώρα εκδήλωσης 11π.μ, θα υπάρχει δωρεάν παραδοσιακά γλυκά και ουζάκι)

Το απόγευμα (Ωρα έναρξης: 7μ.μ) θα ξεκινήσει το εθιμοτυπικό του γάμου όπου θα 'παντρευτούν ' με τις παραδοσιακές στολές του νησιού μας εθελοντές-μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλοννήσου.  Η αναπαράσταση δεν θα περιοριστεί βεβαίως στο εντός της εκκλησίας μέρος του γάμου αλλά περιλαμβάνει ολόκληρο το εθιμοτυπικό που έχει ως εξής: Ο κουμπάρος με τα όργανα και τους συγγενείς του  ξεκινάει από το σπίτι του και  πηγαίνει στο σπίτι του γαμπρού να τον συναντήσει. Εκεί ο γαμπρός  πρέπει να ασημώσει τα όργανα όταν φτάσει ο κουμπάρος, να κεράσει τους καλεσμένους με τα παραδοσιακά γλυκά καθώς και με τσίπουρο ή κρασί. Κατόπιν  ξεκινουν όλοι μαζί να πάνε στο σπίτι της νύφης, με τη συνοδεία των οργάνων. Εκεί ο γαμπρός πρέπει να παραδώσει τα δώρα του (παραδοσιακά γλυκά, τα λεγόμενα 'χαμαλιά'), να 'τάξει' στην πεθερά του κάποιο δώρο και όταν ικανοποιηθεί με την προσφορά του γαμπρού η πεθερά τότε ανοίγει η πόρτα και ο γαμπρός μπορεί να πάρει την νύφη για να πάνε στην εκκλησία.

Όλα αυτά θα διαδραματιστούν το απόγευμα της 15ης Αυγούστου στην Χώρα. Ο ρόλος των συγγενών ανήκει στους επισκέπτες της Αλοννήσου, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μεταξύ άλλων και τα παραδοσιακά γλύκά της περιοχής που με μεράκι έχουν ετοιμάσει γυναίκες του νησιού. Το καλύτερο βέβαια θα ακολουθήσει αργότερα όταν θα ξεκινήσει το γλέντι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου όλοι αρχικά θα έχουν την ευκαιρία  να δοκιμάσουν το παραδοσιακό φαγητό του γάμου, τη φημισμένη γίδα με τα μακαρόνια που έχουν φτιάξει ντόπιοι μάγειρες, συνεχιστές της παράδοσης. Ο χορός αναμένεται να είναι μεχρι τελικής πτώσεως ενώ το κρασί θα διανέμεται  δωρεάν για να ανεβαίνει το κέφι και να συνεχιστεί το γλέντι μέχρι πρωίας.