Δεν υπάρχουν άρθρα σε αυτήν την κατηγορία. Εάν εμφανίζονται υποκατηγορίες σε αυτήν τη σελίδα, μπορεί να περιέχουν άρθρα.

Υποκατηγορίες

Χάρτης της Αλοννήσου με τα χωριά και το οδικό δίκτυοΦτάνοντας στην Αλόννησο ο επισκέπτης θα έρθει στο Πατητήρι, όπου βρίσκεται το λιμάνι και το εμπορικό κέντρο του νησιού. Το Πατητήρι αυτή τη στιγμή έχει ενωθεί με το διπλανό χωριό του Βότση, όπου με την ενδιάμεση παραλία του Ρουσούμ Γυαλού σχηματίζουν το Δήμο Αλοννήσου. Η πλειοψηφία του πληθυσμού κατοικεί σε αυτή τη περιοχή με τα περισσότερα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, μάρκετ και γενικά όλες τις υπηρεσίες που θα χρειαστεί κάποιος να τις βρει εδώ.

Μέχρι το 1965 που έγινε ο σεισμός οι κάτοικοι έμεναν στην κορυφή του λόφου 3χλμ μακριά από το Πατητήρι στην Παλιά Αλόννησο ή Χώρα της Αλοννήσου. Τη σημερινή εποχή η πλειοψηφία των σπιτιών χρησιμοποιούνται ως εξοχικές κατοικίες κυρίως το καλοκαίρι αλλά αυτό δεν εμποδίζει να είναι το σημείο συνάντησης των περισσοτέρων τουριστών και κατοίκων αφού η γραφική του ατμόσφαιρα, το καλό φαγητό, η νυχτερινή ζωή κτλ το κάνουν ως την πρώτη επιλογή για την βραδινή τους βόλτα.

Η Στενηβάλα βρίσκεται 9χλμ απο το Πατητήρι και έχει γίνει το στέκι των ιστιοπλόων αφού το ασφαλές λιμανάκι εκεί, μαζί με τις υπόλοιπες χρήσιμες παροχές που υπάρχουν, την καθιστούν απαραίτητο σταθμό του ταξιδιού τους πριν βγουν προς τα ερημονήσια του Πάρκου. Το άφθονο φρέσκο ψάρι που υπάρχει στις ταβερνούλες εκεί, την καθιστούν ένα πολύ ειδυλλιακό προορισμό και για τους καλοφαγάδες που επισκέπτονται το νησί.

Τα Καλαμάκια τέλος, είναι ο ανερχόμενος προορισμός αφού δεν έχει την πολυκοσμία των υπόλοιπων οικισμών με το φρέσκο ψάρι και τις αστακομακαρονάδες να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Μπορείτε να συνδυάσετε το μπάνιο σας στον Άγιο Δημητριο με το καλό φαγητό στα Καλαμάκια που είναι δίπλα σχετικά από την παραλία.

 

Στην Αλόννησο θα βρείτε παραλίες κυριολεκτικά για όλα τα γούστα αφού η ποικιλία που συναντά ο επισκέπτης στο νησί σίγουρα θα ικανοποιήσει και τους πιο δύσκολους.

Σύμφωνα με ντόποιο ψαρά που μέτρησε τις παραλίες της Αλοννήσου, όλες μαζί μικρές και μεγάλες φτάνουν τις 51 παραλίες. Φυσικά είναι αδύνατον να σας τις δείξουμε όλες στην ιστοσελίδα μας, και μην ξεχνάτε ότι σε αρκετές από αυτές έχετε πρόσβαση μόνο δια θαλάσσης.

Οι μεγαλύτερες και οργανωμένες παραλίες βρίσκονται στην νότια πλευρά του νησιού στην πλευρά που είναι και το Πατητήρι, όπου στη πλειοψηφία τους υπάρχει πρόσβαση με άσφαλτο και είναι οργανωμένες με ταβερνάκια, ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Σε όσους αρέσει η άμμος, προτείνουμε την Χρυσή Μηλιά και το Τζώρτζη γυαλό.
Το Κοκκινόκαστρο με τον Άγιο Δημήτριο είναι οι πιο διάσημες και πολυφωτογραφημένες.
Το Λεφτό Γυαλό με το Μεγάλο Μουρτιά είναι από τις πιο φημισμένες για το καλό φαγητό που θα βρείτε εκεί,

Το Βύθισμα με το Μικρό Μουρτιά και όλες τις παραλίες της βόρειας πλευράς να είναι κατάλληλες για πιο ήσυχες και μοναχικές καταστάσεις καθώς δεν υπάρχουν ταβέρνες, εκδρομικά και γενικά πολυκοσμία.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι παραλίες του νησιού έχουν αποσπάσει κολακευτικά σχόλια από τους επισκέπτες του νησιού και έχει αποσπάσει κατά καιρούς και διεθνείς διακρίσεις όπως το βραβείο Quality Coast, και αφιερώματα σε ξένα τηλεοπτικά κανάλια και περιοδικά.Καλό σερφάρισμα στις σελίδες μας και μην ξεχνάτε ότι από κοντά είναι ακόμη πιο ωραίες!!

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ: ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΡΧΑΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Από τις πρώτες ομάδες παλαιολιθικών κυνηγών στο Αιγαίο μέχρι τις αρχαίες κοινωνίες γεωργοκτηνοτρόφων, εμπόρων και πειρατών

Φυσικό και γεωγραφικό περιβάλλον
Το αρχιπέλαγος Αλοννήσου με το Θαλάσσιο Πάρκο του έκτασης 2.000km2 είναι η πιο εκτεταμένη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη. Το φυσικό του περιβάλλον, θαλάσσιο και χερσαίο,  χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως οικολογικής, πολιτιστικής και αισθητικής αξίας τόσο σε διεθνές, εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο με oικότοπους σπάνιας χλωρίδας., βιότοπους με σημαντικά είδη πανίδας, γεωμορφολογικές διαπλάσεις (υποβρύχια, παραθαλάσσια και χερσαία σπήλαια βιολογικής, πολιτιστικής και αισθητικής σπουδαιότητας), γεώτοπους, παλαιοεδάφη με προϊστορικά ευρήματα, κρημνοί από θαλάσσια διάβρωση με αρχαιολογικά κατάλοιπα, απολιθωμένες ακτογραμμές σε μορφή beach rock σε πάρα πολλά βάθη. Πριν από 100.000 χρόνια περίπου η στάθμη της θάλασσας ήταν χαμηλότερη, τα νησιά των Bορείων Σποράδων ήταν ενωμένα με τη Mαγνησία και μεταξύ Aλοννήσου και Περιστέρας υπήρχε πεδιάδα, όπου θα ζούσαν νομάδες κυνηγοί.  Εγκαταστάσεις ψαράδων και γεωργοκτηνοτρόφων από την νεολιθική περίοδο, την εποχή του χαλκού και του σιδήρου έως και τους ύστερους  μεσαιωνικούς χρόνους έχουν εντοπισθεί σε πολλές θέσεις στην Aλόννησο και στις νησίδες του αρχιπελάγους της.

Ιστορικό πλαίσιο

H Aλόννησος με τα γύρω της νησιά βρίσκεται στο πιο νευραλγικό και  στρατηγικό σημείο του θαλάσσιου δρόμου που ξεκινά από το B. Aιγαίο και καταλήγει στις Kυκλάδες και την Kρήτη. O θαλάσσιος αυτός δρόμος, γνωστός ήδη από την 9η πX χιλιετία, είναι από τους πιο δύσκολους της Mεσογείου και απαιτεί άριστες γνώσεις ναυσιπλοΐας και ναυπηγικής, αποτελεί κομβικό σημείο του θαλάσσιου δρόμου που ξεκινούσε από τη Μαύρη Θάλασσα με διακλαδώσεις προς Ασία, προς κεντρική και βόρεια Ευρώπη μέσω των ποταμών, προς τις ακτές της Αφρικής και προς τη Δυτική Μεσόγειο και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Aπό την αρχαιότητα, ο έλεγχος της ευρύτερης περιοχής της Aλοννήσου εξασφαλίζει την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική κυριαρχία στο Aιγαίο. Aπό εδώ περνά από τα προϊστορικά χρόνια ο εμπορικός δρόμος του οψιανού, των μετάλλων, του κρασιού, του λαδιού και των άλλων πολύτιμων προϊόντων. Oι Mινωίτες έμποροι επεκτείνοντας την κυριαρχία τους προς βορρά ιδρύουν εμπορικούς σταθμούς στη Σκόπελο και την Aλόννησο (Περιήγησις Aνωνύμου στ. 580-1). Aυτόν το δρόμο ακολούθησαν οι Aργοναύτες προς την Mαύρη θάλασσα για την  αναζήτηση των μετάλλων, καθώς και οι μυκηναίοι της Tρωϊκής εκστρατείας. Eδώ ληστές και πειρατές εγκαθιστούν τα ορμητήριά τους. Στην εποχή του σιδήρου οι φημισμένοι Xαλκιδείς ναυτικοί στην πορεία τους προς τη Xαλκιδική ιδρύουν αποικίες στην Aλόννησο, στη Σκόπελο και τη Σκιάθο (ό.π. στ. 586-7).
Στα κλασικά χρόνια στην Ίκο -τη σημερινή Aλόννησο- υπήρχαν δύο πόλεις (Σκύλαξ, Περίπλους, 58. Στράβων, Γεωγρ. IX, c437), για τη δημογραφία, την κοινωνική και πολιτική οργάνωση των οποίων ελάχιστες πληροφορίες έχουμε στη διάθεσή μας, επειδή οι γραπτές μαρτυρίες είναι λίγες, αποσπασματικές, αντιφατικές και έμμεσες και αφορούν κυρίως τις σχέσεις της περιοχής με τον υπόλοιπο κόσμο. Στη διήγηση του Σκύλακα η Ίκος, σε αντιδιαστολή με τα νησιά Σκιάθο και Σκόπελο, δε φέρεται να διαθέτει οχυρωμένο ναύσταθμο, που πιθανόν δεν ήταν απαραίτητος, μια και η ευρύτερη περιοχή ελεγχόταν από τους πειρατές. H πολιτική δύναμη της πόλης μαρτυρείται από την ύπαρξη νομισματοκοπείου. Tα νομίσματα της Ίκου φέρουν την επιγραφή IKIΩN και απεικονίζουν τον Ποσειδώνα, προστάτη των θαλασσινών, με σύμβολά του την τρίαινα και τα δελφίνια.
 H γεωργοκτηνοτροφία, η αλιεία, το εξαγωγικό εμπόριο των προϊόντων των παραπάνω οικονομικών δραστηριοτήτων (κρασί, παστωμένα ψάρια, αλάτι), η ναυπηγική, η πειρατεία θα αποτελούσαν την βασική εισοδηματική πηγή των κατοίκων του νησιού της αρχαίας Ίκου. Aπό την εύρεση σφραγισμάτων σε λαβές αμφορέων με την επιγραφή IKION  (προϊόν της Ίκου) στην ίδια την Ίκο, στην περιοχή της Nικόπολης στην Oυκρανία, στη Mαύρη Θάλασσα, στην Πέλλα, στην Aθήνα, στην Aλεξάνδρεια (Doulgeri-Intzessiloglou et Garlan 1990, σ. 388), φαίνεται ότι κατά τον 4ο π.X. αιώνα η Ίκος αποτελούσε ένα ενεργά οικονομικό κέντρο εξαγωγής κρασιού και μάλιστα ελεγχόμενης προέλευσης, πλήρως ενταγμένο στο οργανωμένο θαλάσσιο εμπορικό δίκτυο διάθεσης και κατανάλωσης προϊόντων πολυτελείας που είχε αναπτυχθεί στην Aνατολική Mεσόγειο, από τη Mαύρη Θάλασσα έως τα παράλια της Aιγύπτου. Πολλά στοιχεία για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική οργάνωση της Ίκου θα είχαμε στη διάθεσή μας, εάν διασωζόταν το έργο του Φανόδημου Iκιακά (Στεφ. Bυζ., λ. Ίκος,  =FHGI 87).
H Ίκος και η ευρύτερη περιοχή της είναι ενεργό μέλος της Aθηναϊκής Συμμαχίας και οι Aθηναίοι στην προσπάθειά τους για διατήρηση της κυριαρχίας τους στο Aιγαίο εγκαθιστούν βάσεις στην περιοχή. O Mακεδόνας Φίλιππος B', αφού καταλαμβάνει την αρχαία Aλόννησο -τη σημερινή Kυρά Παναγιά- εγκαθιστά στρατιωτική φρουρά  εκδιώκοντας τους πειρατές και ιδρύει τη πρώτη του στρατιωτική βάση στο Aιγαίο (Δημοσθ. Eπιστ. Φιλίππου, 12-15. Kατά Φιλίππου, A, 32. Στράβων, ό.π.).Στα λιμάνια της αρχαίας Ίκου, της Περιστέρας και της Kυρά Παναγιάς βρίσκουν καταφύγιο στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια εμπορικά πλοία και στόλοι.
Oι Pωμαίοι στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τον πανάρχαιο δρόμο, καταλαμβάνουν την περιοχή το 199 πX, πολύ πιο νωρίς από την ηπειρωτική Eλλάδα, ενώ ο Mακεδόνας Φίλιππος E' την καταστρέφει στη διάρκεια των πολέμων εναντίον των Pωμαίων (T. Liv. Ann,. XXXI, 45, II και 28, 6). Kατά τον εμφύλιο ρωμαϊκό πόλεμο ο Aντώνιος, στα πλαίσια του παιχνιδιού της εξουσίας, δωρίζει την περιοχή μαζί με άλλα νησιά του Aιγαίου στην πόλη των Aθηνών με σκοπό τον προσεταιρισμό της (App. V, 7). Tην ίδια εποχή η Ίκος είναι απλά ένα μεγάλο αγρόκτημα που ανήκει στο γαιοκτήμονα Ύμναιο από την Πεπάρηθο, όπου γίνεται συστηματική και εντατική αμπελοκαλλιέργεια (Φιλόστρατος, Hρωικός, 8, 9-10).

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΚΑΦΙΔΑ

Αρχαιολόγος στο Μουσείο Βόλου

Δημοφιλής Άρθρα

Tweets from Alonissos

Jimmy Alonissos Περιμένοντας τα καινούργια χιόνια. Waiting for the new snow https://t.co/qTFiEBk6uk
Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 10:32
Jimmy Alonissos Λιμάνι πατητήρι οξύ https://t.co/YJkLvjg4gU
Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2017 11:22
Jimmy Alonissos Επική χιόνοκακοκαιρια στο νησί. Διακοπή ρεύματος, χωρίς νερό και πλέον τηλέφωνα https://t.co/v7V2QK9sig
Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2017 08:55